Restauratie

restauratie2Restauratie gaat verder dan het vervangen van verrotte bouwdelen. Het weer in goede staat brengen van in verval geraakte gebouwen of bouwdelen vereist meer dan alleen technische handigheid. Het vereist ook kennis van bouwstijlen en bouwperioden. Ook per streek of plaats zijn hierin vaak verschillen te onderscheiden. Bij veel aannemers wordt hier onvoldoende op gelet. Ook worden vaak bouwsporen over het hoofd gezien en belanden achteloos in de afvalcontainer, waardoor een stukje geschiedenis van een gebouw verdwijnt. Gevels worden onder het mom van restauratie gezandstraald zodat ze mooi en nieuw lijken. Maar door het zandstralen wordt de gevel onherstelbaar beschadigd. Kalkvoegen worden vervangen door harde cementvoegen met als gevolg dat na jaren de baksteen gaat verpulveren.

Kortom, bij restauratie komt vaak meer kijken dan wat je in eerste instantie ziet. Wat verprutst is, is weg. Wat in eerste instantie een goede oplossing lijkt kan achteraf een verkeerde keuze blijken. Ook wat kosten betreft kan een goede restauratie goedkoper zijn dan een verbouwing met overbodige werkzaamheden.

Restauratie beperkt zich niet tot “monumenten”. Ook delen van een woning, die niet de status van monument heeft, kunnen aan restauratie toe zijn, zoals gescheurd metselwerk en aangetast houtwerk. Restaureren is dan een keuze; zoveel mogelijk behoud van het oude materiaal en herstellen in de oorspronkelijke uitvoering.